Brik Fietsen

De doordachte stadsfiets met karakter.

Een stoere en oerdegelijke stadsfiets voor transport en plezier. Nederlands ontwerp, handgemaakt op bestelling en leverbaar in diverse varianten.

Een cardanas is zeer betrouwbaar en onderhoudsvrij. Het betekent het  einde van vieze broekspijpen en gedoe met de ketting en kettingkast.

Puur Nederlands

Wat Brik naast de cardanas en het strakke uiterlijk kenmerkt is dat het een puur Nederlandse fiets is. Het ontwerp van de Brik Brut en de Brik Sec is Nederlands en Brik wordt in Nederland gebouwd. Nijland Cycling in Heeten zet elke Brik handmatig in elkaar en geheel naar wens van de klant.

Ontdek het voordeel van fietsen zonder ketting.

Wil je meer informatie? Neem een kijkje op de brik site! http://www.brikfietsen.nl/.

De werking van de cardan-as

Een cardanas of -aandrijving, genoemd naar de Italiaan Girolamo Cardano, is een onderdeel van een mechanisme dat bestaat uit een aandrijfas en een kruiskoppeling aan een of beide einden. Een cardanas verbindt twee elementen, die ten opzichte van elkaar bewegen. Zo wordt de kracht van de pedalen  overgebracht op de wiel. Het geheel is ingesloten in een behuizing, de cardantunnel.

Hieronder een schema met de belangrijkste verschillen tussen de cardanas en de traditionele ketting:

  cardan shaft traditional necklace
maintenance very few: internal lubrication. relatively high: chain cleaning, lubricating, chain tensioning chain, derailleur clean, lubricate and adjust.
safety No gears. No external moving parts. chain can run off/break. gears and chain often open and exposed
hygiene oil, grease or dirt. plenty of oil, grease and dirt.
energy loss At the stairs you notice no difference from a bicycle with a chain. under the most optimal conditions 2%, in General significantly more if the chain is not sufficiently lubricated, dirt and incorrect tense and straining against the chain case.
practical changing rear tire goes by loosening a few screws and bolts; clean and fast. It is a dirty job the wheel neatly from the bicycle. Chain Guard,-tensioners and the necklace itself not to mention los and weather.
sound Super silent drive. noisy drive

Brik Brut

Brut is een daadkrachtige fiets zonder ketting voor zelfverzekerde stadsrijders. En sinds maart 2015 is Brut ook verkrijgbaar voor dames. De Brut is een écht Nederlands product. Het is net als de Sec een eigen ontwerp, maar de Brut wordt in Nederland gemaakt. De BRIK Brut is een wat sportievere stadsfiets die met zijn strakke lijnen een statement op de weg is.

Het frame van de Brut is gemaakt van dikke aluminium buizen waardoor de fiets een stoere uitstraling krijgt. Of zoals ontwerper Wouter Eigenbrood zegt: ‘De Brut is een echte stadsknaller’.

Cardan aandrijving
Kenmerkend voor deze Brik is de cardanaandrijving, een as in plaats van een ketting. Dit systeem is al meer dan een eeuw oud, maar nog altijd zijn tijd ver vooruit. Een cardanas betekent duurzaam en onderhoudsvrij fietsen. Je achterband wissel je voortaan schoon en eenvoudig. En kettingen smeren, spannen en reinigen kun je gewoon vergeten. Omdat een cardanaandrijving oersterk is, krijg je van ons drie jaar garantie op de cardanas. Een simpel, maar geniaal principe.
Framekleuren
Je Brik is standaard in 10 verschillende kleuren te verkrijgen;

matzwart (RAL 9005 mat)
korenblauw (RAL 5003 glanzend)
kwartsgrijs (RAL 7039 mat)
legergroen (RAL 6003 mat)
leigrijs (RAL 7043 mat)
lichtgrijs (RAL 7040 mat)
taupe (RAL 7006 mat)
witgroen (RAL 6019 glanzend)
wijnrood (RAL 3004 mat) NIEUW!
oceaanblauw (RAL 5020 mat) NIEUW!
Kijk hier voor een overzicht van de kleuren.
In het kort
Cardanas Aluminium matoranje
Gewicht 3V 17kg, 7&8V 19kg
Stuur Heren – Ergotec Moon (recht stuur)
Dames – Ergotec Toulouse (gebogen stuur)
Velgen Ryde Big Bull dubbelwandig Heavy Duty
Spaken Sapim roestvaststaal 13G
Bouten en moeren Hoogwaardig roestvaststaal
Montage en smeermiddelen Cyclon Course vet
Zadel Velo Plush BRIK comfort
Slot
Een Axa Solid ringslot zit standaard op je BRIK en is een slot van zeer hoge kwaliteit. Uiteraard is dit slot ART2 goedgekeurd. Als accessoire is het mogelijk om een ander slot de Axa RL Defender, eventueel met insteekslot aan te schaffen.
Stuur
De Brut heren is standaard uitgevoerd met een recht stuur. De zit is gebogen en lekker sportief. Als optie kun je ook kiezen voor gebogen stuur waardoor je een wat rechtere houding krijgt. De Brut dames is standaard voorzien van een gebogen stuur, wel zo relaxed.

horizontal break